

Melissa is een startende ondernemer maar twijfelde aan haar capaciteiten. Ze had moeite met het stellen van prioriteiten en om de nodige stappen te zetten om haar bedrijf te laten groeien. Omdat ze zo twijfelde aan zichzelf, vroeg ze zich af of ze weer op zoek moest gaan naar een baan in loondienst.
“Ik voelde dat ik tijd tekort kwam voor alles wat ik wou doen. Ik maakte een switch van werken voor een werkgever naar voor mezelf werken en ik kon maar niet pinpointen wat ik precies kan en wat ik daardoor kon verkopen om bijvoorbeeld opdrachten binnen te halen. Ik had ook heel weinig energie. Ik heb een dochtertje van 1. Dus ook in een hele stressvolle periode ben ik moeder geworden, door COVID en de bevalling was ook niet helemaal soepel gegaan.”
“Ik heb een pauze van 3 maanden genomen en toen zat ik dus eigenlijk met een bedrijf waarvan ik niet wist wat ik kan, wat ik moest doen, zoveel dingen die ik wou doen, maar niet wist waaraan ik prioriteit moest geven.”
“Toen ik je Facebook groep voor het eerst tegen kwam, leek het me een groep voor vrouwen die net als ik tijd tekort kwamen en energie tekort kwamen. Ik zag altijd wel je berichten langskomen - ik hou niet zo van video's, dus ik keek eigenlijk nooit naar je video's - maar ik las je berichten wel. Je nieuwsbrieven lees ik wel altijd.”
“Toen ik hoorde over dit programma, dacht ik: Ja, dat wil ik, want ik wou inderdaad wel 1-op-1 met iemand kijken van, hey, wat kan ik eigenlijk.”
“Ik vecht al jaren met mijn mentale gezondheid. Eigenlijk vanaf kinds af aan terugkerende depressies. Ik ben ook al jaren onder behandeling bij een psycholoog en een psychiater. Dat was echt kijken naar hoe kunnen we ervoor zorgen dat mijn ziekte me niet in de weg zit en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn ziekte herken. Dus eigenlijk echt kijken naar mijn problemen.”
“Ik heb vijf of zes jaar geleden ook al een keer eerder coachingsgesprekken gehad voor managers en leiders, maar dat was niet zo succesvol. Ik ging niet zodanig vooruit dat ik dacht: Ja, hier kan ik iets mee.”
“Ten opzichte van dit traject met jou, dit was echt verfrissend om niet te kijken naar mijn problemen, maar echt te kijken naar mijn sterke kanten. Ze hebben natuurlijk met elkaar te maken. Een onderdeel van mijn depressie is dat ik veel pieker en veel nadenk, maar eigenlijk is dat ook mijn sterke kant. Daardoor kan ik heel veel informatie bij elkaar brengen en die puzzel in elkaar leggen. Het zijn twee zijden van dezelfde munt en het is echt heel fijn om het eens een keer in het daglicht te zetten en als een positief iets te gebruiken en ook te herkennen als zodanig.”
“Ik had wel twijfels vooral omdat ik ook weet dat je uit de academische achtergrond komt die niet met psychologie of coaching of iets in die richting te maken had. En ik weet ook dat de academische wereld best hard kan zijn. Ik dacht: Okee, ze is wel een ervaringsexpert, maar zal ze wel diep genoeg kunnen gaan, gaat ze dingen wel echt kunnen pinpointen en een naam kunnen geven zonder die theoretische kennis.”
“Wat dat betreft heb je totaal niet teleurgesteld. Het was echt heel fijn dat je niet met die traditionele coaching terminologie kwam, maar een heel persoonlijke, 1-op-1 benadering. Ik had een coachingsgesprek verwacht met modellen en competenties en dat soort dingen. Dus ik was ook heel blij dat die dingen er niet bij waren.”
“De gesprekken waren heel laagdrempelig en informeel. Ook al was het zoom, ik voelde me direct op mijn gemak ook. Omdat je zelf ook deelt vanuit jouw ervaring. Je stelt jezelf heel open waardoor ik mezelf ook durft open te stellen, dus het voelt heel veilig. Ik ben iemand van als ik me eenmaal veilig voel dan stel ik mezelf ook open, omdat ik echt het maximale eruit wil te halen. Ik denk als ik dingen verberg dan ga je me daar nooit mee kunnen helpen natuurlijk.”
“Je hebt heel snel mijn natuurlijke voorsprong kunnen achterhalen, daar was ik echt onder de indruk van. Ook hoe je het hebt verwoord en de iteraties die je met me hebt gemaakt zodat ik het ook zelf begreep. Door de vragen die je stelde en doordat je me mee hebt genomen in het proces om het te achterhalen en hoe je daar de woorden aan hebt gegeven, kon ik in de tijd tussen de gesprekken zelf ook reflecteren en heel bewust kijken naar mijn werkproces.”
“Ik lees zelf ook veel over productiviteit, time management en effectiviteit. Wat ik gewend bent van productiviteit is: je maakt een realistische planning, je schrijft op wat je wil doen en dan doe je het. Je houdt je eraan en dan zoek je allerlei manieren om jezelf eraan te houden.”
“Maar wat jij me hebt geleerd is: dit is je natuurlijk voorsprong. Je hebt een proces waarbij je eerst informatie verzamelt en je moet die informatie eerst verwerken. Dat moet je ruimte geven, dus je moet eigenlijk loslaten en dan gaat het vanzelf komen. Zodra je hersenen alles hebben verwerkt voor punt B, dan kan je echt stappen maken. Maar voor die tijd: geef je process de ruimte en laat het gewoon los. “
“Dat is niet wat ik gewend ben en het is eigenlijk ook heel eng. Want ik weet niet hoe lang het duurt voordat ik op punt B kom, maar - dat heb je me ook geleerd - dat is ook helemaal okee. En als je merkt dat het te lang duurt, zeg je gewoon, vandaag is punt B en werk je met de informatie die je op dat moment hebt. En dat is ook helemaal okee.”
Melissa veranderde in korte tijd van te weinig tijd en energie naar iemand die met veel meer rust resultaten behaalde
“Wat het me vooral heeft gebracht is rust. Het is heel fijn om een keer niet te kijken naar problemen, maar echt te kijken naar wat ik goed kan. “Het is misschien heel simpel, maar je zegt: de problemen halen we niet weg, we versterken wat je goed kan, zodat wat je goed kan je ook gewoon in rust kan doen.”
“Wat ik tot nu toe ben tegengekomen over productiviteit is dus grip krijgen, controle krijgen. Daar heb jij me eigenlijk gezegd: Laat los en geef je process de ruimte. Dat is heel anders, maar daartegenover heeft het me veel meer rust gegeven en eigenlijk dezelfde resultaten.”
“Ik zat vast bij een literatuuronderzoek. Toen we startten was ik helemaal kwijt wat ik prioriteit moest geven: het literatuuronderzoek of andere dingen. Ik had al een planning gemaakt, maar ik was daar helemaal vanaf geweken doordat ik dus helemaal met mezelf in de knoop zat. Tijdens het tweede gesprek zijn we daar dieper op ingegaan en heb je dat als case gebruikt. Ik had er zo’n monster van gemaakt dat ik punt B niet meer kon zien en dat moest ik dus veel dichterbij brengen.”
“Door het op die manier los te laten, ging ik vanzelf punt B zien en toen had ik ineens 5 artikelen gelezen en 500 woorden geschreven met een ziek kind thuis en ik was zelf ook nog ziek. Maar het voelde niet zwaar. Het is in alle rust gebeurd. Het voelde niet geforceerd of als een donkere wolk of weer iets dat ik moest uitstellen.”
“De eind B voor het literatuuronderzoek is nog steeds heel groot. Maar omdat ik het niet meer forceer, weet ik dat als ik een dag ziek ben en even niet meer kan werken dat mijn eind B niet helemaal in het gedrang komt. Omdat die B nu gewoon veel dichter bij mezelf is.”
“Ik kijk nu erg hoopvol tegen de toekomst aan. Ik weet dat er ups en downs gaan zijn. Ik ga niet voor alle ups-en-downs een antwoord hebben, ik ga ze niet allemaal kunnen voorkomen. Maar ik weet nu in ieder geval wel dat ik het aan kan.”
“Voordat ik het programma instapte was ik heel erg bang dat ik het niet zou redden. Dat ik weer een werkgever zou moeten zoeken, in loondienst zou moeten gaan en aan andere mensen hun prioriteiten zou moeten werken waardoor ik niet de kans zou hebben om aan mijn eigen prioriteiten te werken. Daar was ik eigenlijk tot vorige week nog steeds bang voor. Maar nu ik door een eerste lus van mijn werkproces ben gegaan en erover heb kunnen reflecteren heb ik gezien dat er altijd nog een zal komen, er zullen grotere dingen komen, maar ik kom er altijd doorheen.”
“Als je met dezelfde vragen zit als ik: geen tijd, geen energie dan zou ik zeggen: Laat het los. Waarschijnlijk doe je ook al jaren hetzelfde. Heb je ook al jaren een heleboel productiviteitsdingen geprobeerd en tijd geprobeerd te sprokkelen. Probeer gewoon een keer iets anders. Probeer geen controle te krijgen, probeer geen grip te krijgen, maar laat het los.”
“Mariella brengt heel veel rust en is heel erg open en biedt daardoor een hele veilige omgeving om jezelf te leren kennen. Ik heb het gevoel dat ze nog een beetje schuilt In de donkere hoeken van Facebook en in haar masterclasses. Dus je zal wel even moeite moeten doen om haar te vinden. Maar dat is oke, want ze is niet de traditionele performance coach.”
“Het is een privilege en een hele mooie kans om iets te doen met je natuurlijke voorsprong. Om überhaupt op het punt te komen dat je het kan herkennen en kan inzetten. Als je de kans krijgt, neem het zeker en Mariella kan je zeker helpen om die kans te grijpen. Ik gun het echt iedereen om dingen in meer rust te doen, minder te forceren en dichterbij jezelf te staan. Vooral in een maatschappij waar extraverten meer worden gewaardeerd en resultaten meer worden gewaardeerd dan de effort, gun ik het iedereen om dat te kunnen loslaten en dichter bij jezelf te staan. Dus als die kans krijgt grijp het zeker.”