Hoe je door rekening te houden met je natuurlijke werkprocess als introvert grote stappen in projecten kunt zetten | The Franker Message
Skip to main content

Hoe je door rekening te houden met je natuurlijke werkprocess als introvert grote stappen in projecten kunt zetten

Image
Als introvert grote stappen in projecten zetten - Jessica's verhaal | Coaching and courses for introverts @thefrankermessage

Jessica is literatuurwetenschapper en wilde een wetenschappelijk artikel afronden dat een onderdeel was van haar promotieonderzoek. Ze merkte echter dat ze regelmatig vast kwam te zitten met het schrijven van haar artikel en wist niet goed hoe ze haar ondernemende kant kon verenigen met haar energiebehoeften als introvert. 

“Mijn beroep is lezen, dus ik ga wel de interactie aan met auteurs, met teksten en personages en dat kan ik altijd op mijn eigen tempo doen. Terwijl als ik in de echte wereld contact met anderen heb, dan komt die informatie soms heel hard aan. Uit non-verbale communicatie haal ik ook emotioneel geladen informatie. De verwerking van al die extra informatie komt altijd later.” 

“Ik merkte een tweedeling tussen introvertie en extravertie: krijg je energie door sociaal contact of verlies je energie door sociaal contact. Bij mij is het dat op het moment dat ik sociaal ben of in de groep ben, ik wel heel levendig en enthousiast ben en ook mijn mening zeg, ik draag bij en voer gesprekken. Maar nadien voel ik me echt heel erg energieloos en heb ik soms weken nodig om te recupereren. Daaraan merkte ik dat het sociale eigenlijk energie afnam en dat ik blijkbaar toch introvert ben. Ook de manier van communicatie viel mij op, ik heb soms gewoon meer tijd nodig om dingen te processen. Ik ben vaak erg onder de indruk van gesprekken met andere mensen en het kost veel tijd om dat bij te benen. Op het moment zelf reageer ik spontaan en op intuïtie, maar ook mijn intuïtie kost me veel energie.” 

“Ik was erg gefascineerd door je project doordat je het ondernemende koppelt aan introversie. Ik merkte dat ik zelf best ondernemend ben, maar in mijn omgang met anderen en in mijn omgang met prikkels, vrij introvert ben. Door je berichten op social media, was ik heel nieuwsgierig geworden naar hoe ik dat ondernemende, dat wel ergens in me zit, kan activeren. Ook door gewoon ruimte te laten voor mijn eigen persoonlijkheid.”

“Ik was lid geworden van de Facebook groep*. Ik had wel twijfels vooraf, maar dat heb ik altijd wel met Facebook groepen. De insteek was omdat het Corona was en ik best wel nood had aan sociaal contact dat ik dacht van: Oké dit is een community van introverte mensen, dus dit kan misschien wel iets voor mij zijn.” 

“Het hielp wel dat we elkaar al hadden ontmoet, dus ik had al een indruk van je voordat ik de berichten zag en toen had ik ook al gewoon een fijn gevoel bij je. Soort van de energie die je uitstraalt, die heb je ook in je video messages. Je bent heel rustig, dus het komt niet over als iemand die heel blasé over zichzelf vertelt en iets probeert te verkopen. Het komt echt over als iemand die zegt: ik heb iets ontdekt over mezelf en hoe ik zelf ben en ik wil dit delen met anderen die op dezelfde manier in elkaar zitten. Daarin herkende ik mij heel sterk.” 

“In de berichten en de video sessies die je online plaatste zag ik telkens dingen die ik herkende bijvoorbeeld dat je 's avonds of 's nachts alle stemmen van alle gesprekken in je hoofd transcribeert. Er waren verschillende voorbeelden waardoor ik dacht: He, dit lijkt op mij.” 

“Ik volgde de video's al een tijdje, maar eigenlijk heel passief. Pas op het moment dat je met de masterclasses begon, dacht ik, okee, nu is er iets interactiefs. En dat je het ook gratis aanbod als een try out, iets vrijblijvends, die instap vond ik prettig.” 

“Het was het community gedeelte waardoor ik me heb aangemeld. En dan met die natuurlijk flow ben ik echt wel een beetje fan geworden. Ik vond het best wel cool. Het document van Marloes* vond ik best een eye-opener om te zien hoe verschillende mensen van A naar B gaan in een project en en ik was heel erg onder de indruk na onze eerste sessie toen je op basis van een 45 minuten gesprek opeens zo’n analyse had van mijn natuurlijke voorsprong en de stapjes die ik doormaak tijdens mijn werkproces. ” 

Jessica schreef in 2 dagen 3000 woorden aan haar artikel

“Het programma heeft me veel opgeleverd. Het verklaarde veel over mijn innerlijke criticus. Voor mij voelde het de hele tijd alsof ik verwachtingen oplegde aan mezelf en dat is als een donker wolkje boven je hoofd dat zo innerlijke kritiek levert. Door te weten wat mijn natuurlijke voorsprong is, en dat die ook gericht is op de ander en op het rekening houden met de ander, kon ik dat veel beter plaatsen. Daardoor wist ik ook van, ja, ik straf mezelf af, omdat ik het goed wil doen voor de ander.” 

“Normaal gezien schrijf ik altijd in een structuur met een promotor en dan ik als student. Maar nu had ik zelf het touw in handen en er was een veel persoonlijker aspect. Dat was echt anders bij dit programma. Voordien werd er wel een model gegeven van hoe mensen schrijven. Maar mijn natuurlijk proces verschilt van hoe wordt aangeleerd dat je research moet doen en hoe je moet schrijven. Door het model van Marloes en dan in combinatie met de sessies met jou [Mariella] ben ik erachter gekomen dat het helemaal niet erg is dat mijn manier een beetje verschilt van hoe het wordt aangeleerd.”

“Het hielp om te kunnen ventileren over dingen waar ik mij zorgen om maakte en dingen waar ik tegenaan liep. Om dat uit te spreken had al een soort cathartisch  effect. Daarnaast hielp het door op een creatieve manier te kunnen praten, dat vrije. Ook de vragen die je stelde zorgden ervoor dat ik steeds beter begreep waar ik precies tegenaan liep en waarom dat ook zo was.” 

“Toen ik helder kreeg wat mijn core value was, wat mij drijft wanneer ik in flow ben, wist ik opeens waarom ik artikelen schrijf. Ik weet nu ook waarom ik met een lezer verbindt en wat ik precies wil vertellen in een tekst. Dat was iets waar ik voordien altijd tegenaan liep. Ik bleef altijd hangen in het research gedeelte en dat ik associeerde, associeerde,  associeerde. Ik plaatste alles dan wel in een structuur op papier, maar de volgende stap, om het te brengen naar de lezer, dat miste. Ik wist niet hoe ik mijn tekst moest organiseren om die connectie met de lezers te behouden. Door mijn core value helder te krijgen en na te denken over de verschillende vragen die je stelde, lukte dat veel beter.” 

“In twee dagen had ik 3000 woorden geschreven. Ik had daarvoor al veel geschreven, maar telkens in de structuur van mijn eigen geest, zeg maar. Op het moment dat ik mijn core value had, had ik ineens helder wat ik wilde vertellen en kon ik het echt naar een artikel vertalen. Toen had ik meteen in de juiste structuur 3000 woorden in 2 dagen tijd geschreven.”

“Ik heb er baat bij om dingen in structuur te zetten, dus op het moment dat het in een tekst staat. Ik had mijn natuurlijke voorsprong gekopieerd en een eigen schema van gemaakt en dat gaf me een enorme houvast, in combinatie met de Win of the day. De Win of the day** deed ik al en dat hielp me ook al veel. Maar mijn natuurlijke voorsprong gaf me echt een soort van kaders waarbinnen ik mijn eigen professionele inbreng met anderen in kaart zag.” 

“Ik vond het een hele fijne samenwerking. Als ik iemand tegenkwam die hetzelfde probleem had als ik, die overprikkeld wordt door bepaalde sociale interacties, maar wel ondernemend is, bepaalde dingen wil ondernemen en verder wil uitbreiden, dan zou ik ze zeker aanraden om dit programma te doen.” 

“Wat ik prettig vind aan jou is dat je zelf introvert bent en ook gedreven. Ik vind het knap dat je je gezin en je welzijn voorop plaatst en dat, ondanks dat je een geweldige carrière hebt, je ervoor kiest om je prioriteiten zo te leggen dat je er gelukkig van wordt. Je bent iemand die luistert. Je laat ook ruimte voor het tempo van de ander en dat vind ik eigenlijk heel belangrijk. Doordat je weet wat introvertheid is, weet je dat stiltes en ruimtes gewoon informatiemomenten zijn en dat iemand gewoon aan het processen is. Het zorgt ervoor dat ik me erg comfortabel voel.”

*Mariella's Facebook groep is gesloten. 
**Marloes Bouwmeester van de Succesvolle introvert.
*** De Win of the Day practice wordt in detail uitgelegd in Mariella’s gratis ebook.

© The Franker Message 2023
The Franker Message
KVK 68901593